Seruan Muda Brainstorm Meeting

Endonezyalı gençler arasında sosyopolitik meseleler konusunda eleştirel düşünceyi beslemek

Pandemi sırasında kamuoyu tartışmaları çevrimiçi ortama taşındığında, Lamtiar birçok kişinin uç fikirlerini saygısızca dile getirdiğini fark etmiş. Aslında bu yeni bir şey olmasa da, kendisi, genç neslin daha iyi olacağını ummuştu.
Indonesia, East Asia

Hikâyenin yazarı: Lamtiar Nababan. Çeviren: Büşra Çavundur
Yayınlanma tarihi: October 31, 2021.

Bu hikâye şu dillerde de mevcut: GB it



Dijital çağda hayatta kalmak için eleştirel düşünmenin gerekli olduğuna inanıyorum. Küresel okuryazarlıkta 68. [2] ama sosyal medya kullanımında dünya çapında 3. sıranın sahibi [3] Endonezya'daki sosyopolitik meseleleri önemseyen 15 yaşında bir Z Kuşağı [1] olarak Seruan Muda [4] (“Gençliğin Sesi” anlamında) adında bir platform kurdum. Bu platformu kurmaktaki amacım, benim yaşımdaki gençlerin ülkedeki sosyal meseleler hakkında eleştirel düşünme ve farkındalıklarını beslemek için güvenli bir dijital ortam yaratmaktı. Zamanla, eleştirel düşünmenin yalnızca kazanılması gereken bir beceriler dizisi olmadığının, aynı zamanda herkesin eleştirel olmanın ödüllendirildiği bir ortamda büyüyecek kadar şanslı olmadığından bir ayrıcalık sayıldığının da farkına vardım.

 

İnsanların farklı görüşlere saygısızlık etmesi yeni bir şey olmasa da yaşıtlarım arasında yaygın olması beni endişelendiriyor. Böyle olmamalı; genç nesil daha iyi olmalı.

COVID-19 salgını sırasında dersler çevrimiçi olduğunda, çevremdeki ve dünyadaki [5] herkes sosyal medyada daha fazla aktifleşti. Konuya ilişkin pek çok haber gördüm, özellikle de Endonezya'da tartışmaları ve ahlaki ikilemleri ateşleyen haberler. Cinsiyet eşitliği ve feminizm, çevresel aktivizm ve din özgürlüğü gibi konular pandemi sırasında Endonezya'da daha fazla dikkat çekiyor. Örneğin, Endonezya'da Cinsel Tacizi Önleme Yasası (RUU PKS) ile ilgili en son yasa tasarısı hakkında tartışmalar gördüm. Bu yasa tasarısı, dini gruplar tarafından sert bir şekilde reddedildi ve şimdi, zorla kürtaj ve zorla evlilik gibi cinsel tacizi tanımlayan birçok kritik unsur hariç tutularak “uzlaşılıyor”. [6] Tartışmaları görünce, giderek daha fazla insanın son zamanlardaki sosyopolitik meselelerle alakadar olmasına seviniyorum, ama aynı zamanda bazı insanların siyasi olarak aşırı ve başkalarına saygısızca fikirler ifade ettiğini de görüyorum. İnsanların farklı görüşlere saygısızlık etmesi yeni bir şey olmasa da yaşıtlarım arasında yaygın olması beni endişelendiriyor. Böyle olmamalı; genç nesil daha iyi olmalı.

Kasım 2020'de çocukluk arkadaşım Abraham ve ben, görüşlerimizi paylaşmak ve cinsiyet eşitliği, asılsız haberleri önleme, siber zorbalık ve çevresel çatışmalar gibi Endonezya'daki sosyal sorunlara yanıt vermek için Seruan Muda'yı kurduk. Hem Instagram'da hem de bir web sitesinde yayınlanan platform, son zamanlardaki sosyal meseleler hakkında genç arkadaşlarla yaptığımız çok yönlü tartışmalardan önemli çıkarımlar sağlıyor. Ekibimizi büyütürken, “sağlam argümanlar sunduğunuz sürece tüm görüşleriniz geçerlidir” ilkesinden yola çıkarak bir saygı ortamı oluşturmaya çalışıyoruz.

 

Birçok arkadaşımın, ebeveynleri yasakladığı için Seruan Muda'ya katılma konusunda çekingen davrandığını gördüm. Belli ki bunun nedeni, eski nesillerde eleştirel olmanın yaygın olmaması ve alışılmadık şeylerin korkutucu gelmesidir.

Arkadaşlarımızı platformumuza dahil etmeye çalışırken, eleştirel düşünmeyi teşvik eden bir ailede doğma ayrıcalığımın farkına vardım. Birçok arkadaşımın ebeveynleri yasakladığı için Seruan Muda'ya katılma konusunda çekingen davrandığını gördüm. Belli ki bunun nedeni, eski nesillerde eleştirel olmanın yaygın olmaması ve alışılmadık şeylerin korkutucu gelmesidir. Arkadaşlarımın anne babaları, eleştirel düşüncenin, insanlara geleneksel Endonezya değeri olan toplum yerine bireysel özgürlüğe öncelik vermeyi öğreten “batılı liberal fikirlere” yakın olmasından korkuyordu. Örneğin, Endonezya'da çocukların yaşlandıkça ebeveynlerine bakmaları beklenirken, birçok batı kültüründe durum böyle değil. Bu örnek geçerli olsa da, eleştirel düşünceye yönelik genel korkunun yanlış yönlendirildiğine inanıyorum, çünkü eleştirel düşünmenin amacı, kendimizinkinden farklı görüşlere saygı gösterirken, aynı zamanda nereden geldiklerine bakılmaksızın, kendimize uygun tüm değerler aracılığıyla bilgiyi işlemek için her birimize araçlar vermektir. Eleştirel düşüncenin korku tarafından engellenmesi talihsiz bir durumdur. Bu korku göz önüne alındığında, sosyal meselelerle eleştirel bir şekilde ilgilenmek için kendileri içten motive olmadıkça, arkadaşlarımı platformuma katılmaya ikna etmek kolay değildi.

Ama umudumu kaybetmiyorum. Pek çok genç, ebeveynlerinin korkusuna aldırmadan platformuma katılıyor. Endonezya'da giderek daha fazla genç neslin eleştirel düşünceye değer verdiğine ve sosyopolitik meselelerin farkında olduğuna tanık oldum. Seruan Muda, genç nesillerin saygı çerçevesinde ve korkmadan görüş alışverişinde bulunabilecekleri güvenli bir alan olarak bu akımın bir ürünü ve parçası. Bilgiye eşi benzeri olmayan erişimin olduğu bu zamanda büyürken, daha insancıl, şeffaf bir dünya için zemin hazırlayan fikirleri yazmak amacıyla parmaklarımızı kullanabileceğimiz konusunda iyimser hissediyorum.


[1] Z Kuşağı (Gen-Z) 1990'ların sonunda ve 2010'larda doğan insanları ifade eder.

[2] https://worldpopulationreview.com/country-rankings/literacy-rate-by-country  

[3] https://digitalmarketinginstitute.com/blog/social-media-what-countries-use-it-most-and-what-are-they-using

[4] https://www.instagram.com/seruanmuda.id and https://seruanmudaindonesia.weebly.com/

[5] https://www.vox.com/recode/22295131/social-media-use-pandemic-covid-19-instagram-tiktok

[6] https://www.cnnindonesia.com/nasional/20210903131110-32-689315/kompaks-ruu-pks-ganti-nama-jadi-tpks-85-pasal-hilang


 


Bu hikâye size ne hissettirdi?

Follow-up

Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to
[email protected].

Bu hikâye hakkında yorum yapın

Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.

Share your story

Every story we share is another perspective on a complex topic like migration, gender and sexuality or liberation. We believe that these personal stories are important to better understand what's going on in our globalised society - and to better understand each other. That's because we are convinced that the more we understand about each other, the easier it will be for us to really talk to one another, to get closer - and to maybe find solutions for the issues that affect us all. 

Do you want to share your story? Then have a look here for more info.

Share Your Story

Haber bültenimize üye olun

Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:

* indicates required

Bizi sosyal medyada takip edin

Lamtiar Nababan

Lamtiar Nababan

Lamtiar Nababan was born in Tangerang in 2005. She aspires to be a changemaker. In the midst of the pandemic, she founded Seruan Muda Indonesia - an organization to educate and empower Indonesian youths on social issues in the country.

Diğer Türkçe hikâyeler




Tümünü göster

Projemize siz de katılın

Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.

Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek

Hikâyenizi Paylaşın

Dünya Çapında Bir Topluluk

Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.

Topluluğumuza Siz de Katılın

BU TEMAYI KEŞFEDİN Liberation

Global Issues Through Local Eyes

We are Correspondents of the World, an online platform where people from all over the world share their personal stories in relation to global development. We try to collect stories from people of all ages and genders, people with different social and religious backgrounds and people with all kinds of political opinions in order to get a fuller picture of what is going on behind the big news.

Our Correspondents

At Correspondents of the World we invite everyone to share their own story. This means we don't have professional writers or skilled interviewers. We believe that this approach offers a whole new perspective on topics we normally only read about in the news - if at all. If you would like to share your story, you can find more info here.

Share Your Story

Our Editors

We acknowledge that the stories we collect will necessarily be biased. But so is news. Believing in the power of the narrative, our growing team of awesome editors helps correspondents to make sure that their story is strictly about their personal experience - and let that speak for itself.

Become an Editor

Vision

At Correspondents of the World, we want to contribute to a better understanding of one another in a world that seems to get smaller by the day - but somehow neglects to bring people closer together as well. We think that one of the most frequent reasons for misunderstanding and unnecessarily heated debates is that we don't really understand how each of us is affected differently by global issues.

Our aim is to change that with every personal story we share.

View Our Full Vision & Mission Statement

Topics

We believe in quality over quantity. To give ourselves a focus, we started out to collect personal stories that relate to our correspondents' experiences with six different global topics. However, these topics were selected to increase the likelihood that the stories of different correspondents will cover the same issues and therefore illuminate these issues from different perspectives - and not to exclude any stories. If you have a personal story relating to a global issue that's not covered by our topics, please still reach out to us! We definitely have some blind spots and are happy to revise our focus and introduce new topics at any point in time. 

Environment

Discussions about the environment often center on grim, impersonal figures. Among the numbers and warnings, it is easy to forget that all of these statistics actually also affect us - in very different ways. We believe that in order to understand the immensity of environmental topics and global climate change, we need the personal stories of our correspondents.

Gender and Sexuality

Gender is the assumption of a "normal". Unmet expectations of what is normal are a world-wide cause for violence. We hope that the stories of our correspondents will help us to better understand the effects of global developments related to gender and sexuality, and to reveal outdated concepts that have been reinforced for centuries.

Migration

Our correspondents write about migration because it is a deeply personal topic that is often dehumanized. People quickly become foreigners, refugees - a "they". But: we have always been migrating, and we always will. For millions of different reasons. By sharing personal stories about migration, we hope to re-humanize this global topic.

Liberation

We want to support the demand for justice by spotlighting the personal stories of people who seek liberation in all its different forms. Our correspondents share their individual experiences in creating equality. We hope that for some this will be an encouragement to continue their own struggle against inequality and oppression - and for some an encouragement to get involved.

Education

Education is the newest addition to our themes. We believe that education, not only formal but also informal, is one of the core aspects of just and equal society as well as social change. Our correspondents share their experiences and confrontations about educational inequalities, accessibility issues and influence of societal norms and structures. 

Corona Virus

2020 is a year different from others before - not least because of the Corona pandemic. The worldwide spread of a highly contagious virus is something that affects all of us in very different ways. To get a better picture of how the pandemic's plethora of explicit and implicit consequences influences our everyday life, we share lockdown stories from correspondents all over the world.

Growing Fast

Although we started just over a year ago, Correspondents of the World has a quickly growing community of correspondents - and a dedicated team of editors, translators and country managers.

94

Correspondents

113

Stories

57

Countries

433

Translations

Contact

Correspondents of the World is as much a community as an online platform. Please feel free to contact us for whatever reason!

Message Us

Message on WhatsApp

Call Us

Joost: +31 6 30273938