Peter Salanki from San Francisco, USA - The bisexual pride flag Uploaded by Anastasiarasputin

Biseksuele Mannen: Bestaan We Überhaupt Wel?

Met zoveel recente acceptatie van het idee dat seksualiteit een spectrum is, lijkt het feit dat wij biseksuele mannen de noodzaak voelen ons eigen bestaan te verdedigen heel vreemd in 2020.

Story by Hal Fulcher. Translated by Joost Backer
Australia, Oceania
Published on 5 maart 2020

Reading time: 6 minutes

This story is also available in GB br de it krMet zoveel recente acceptatie van het idee dat seksualiteit een spectrum is, lijkt het best raar dat wij biseksuele mannen nog steeds de noodzaak voelen om ons hele bestaan te rechtvaardigen.

Het was een worsteling om een biseksuele tiener te zijn. Toen ik op mijn 13e voor het eerst de term ‘biseksueel’ hoorde, had ik onmiddellijk een ‘Aha!’ moment, terwijl ik tegelijkertijd het idee heftig verwierp. ‘Ik vind Kristen van wiskunde leuk, dus ik ben hetero,’ hield ik mezelf voor – terwijl ik koste van kost vermeed om aan de jongens in mijn klas te denken waartoe ik me ook aangetrokken voelde. 

Opgroeiend in een klein, best homofobisch stadje in Australië maakte dat ik mijn aantrekkingskracht naar mannen jarenlang ontkende. Terwijl vrienden om mij heen hun eerste prille relaties begonnen, deed ik mijn best om te doen alsof ik niet eens een seksualiteit had – hopende dat het leven weer net zo simpel zou worden als voordat de puberteit toesloeg. ‘Misschien als ik gewoon Harry Potter voor de 10e keer lees en doe alsof er niets aan de hand is, kan ik de middelbare school wel doorkomen.’ – Mijn innerlijke monoloog rond 2003.

Pas toen ik begin 20 was voelde ik me genoeg op mijn gemak om toe te geven dat ik biseksueel was – eerst aan mezelf, en toen aan anderen. Hoewel de dingen zeker makkelijker zijn geworden nadat ik uit de kast ben gekomen en een last van mijn schouders is gevallen, is het nog steeds een persoonlijke hindernis om me te identificeren als biseksueel bij het aangaan van relaties en om me geaccepteerd te voelen door degenen om mij heen. Soms vraag ik me af of dit gewoon een remming is door mijn opvoeding in een klein stadje – ik ben immers uit Australië geëmigreerd toen ik 22 was en heb sindsdien in verschillende veel meer tolerante Europese steden gewoond.

Echter, er is iets dat me blijft verrassen: de opgetrokken wenkbrauwen en het wantrouwen die ik soms nog steeds krijg van zowel hetero- als homo-seksuele mensen als ik ze vertel dat ik biseksueel ben. In het verleden hebben hetero vrouwen me afgewezen omdat ik ‘gewoon homo’ was, en homoseksuele mannen hebben beweerd dat ik ze uiteindelijk zou verlaten voor een vrouw.

Dit gevoel van ‘er niet helemaal bij horen’ in zowel de hetero- als homo-gemeenschap kan wellicht meer licht werpen op het rapport van het Center for American Progress (2018), waaruit bleek dat biseksuelen slechter af zijn dan zowel hetero- als homoseksuele mensen als het gaat om een reeks sociale en gezondheids-indicatoren. Hoewel homoseksuele mannen bijvoorbeeld een twee keer zo’n grote kans hebben om in armoede te leven dan heteroseksuele mannen, verdubbeld dit getal zich voor biseksuele mannen – waarvan ik natuurlijk geschokt was toen ik het ontdekte. Des te meer aangezien biseksuelen de grootste component uitmaken van de LGBT community – maar liefst 52 procent, volgens deze studie van het Movement Advancement Project (2016). Maar we lijken ook het minst zichtbaar – waar zijn alle biseksuele bars en steungroepen? Opvallend afwezig. 

Het ergste is als mensen niet geloven dat mijn seksualiteit überhaupt bestaat. Onlangs nog, op 24 februari was er een wereldwijd trending topic op Twitter: #BisexualMenExist, waarin – je raadt het al – biseksuele mannen de lang bestaande overtuiging weerlegden dat we fictieve en/of denkbeeldige wezens zijn die ergens in het noorden van Narna wonen.

Met zoveel recente acceptatie van het idee dat seksualiteit een spectrum is, lijkt het feit dat wij biseksuele mannen de noodzaak voelen ons eigen bestaan te verdedigen heel vreemd in 2020.

Gek genoeg vroeg iemand me twee maanden geleden zelfs: ‘Wat is biseksualiteit?’ Hoewel het geenszins beledigend bedoeld was, verbaas ik me toch over dit niveau van onwetendheid. ‘Leef je onder een steen of zo?’ wilde ik eigenlijk zeggen. Misschien zei ik dat ook wel; ik had wat drankjes op en herinner het me niet meer. 

Opvallend genoeg lijken biseksuele vrouwen niet hetzelfde probleem te hebben, wat bewijst dat seksuele identiteit echt een ding is. Vermoedelijk komt dit omdat heteroseksuele mannen (lees: de patriarchale maatschappij) het idee ophemelen van twee vrouwen die samen zijn, maar nog wel mannelijke aandacht verlangen. Maar twee mannen die samen zijn dient niet het verlangen van de heteroseksuele man, wat dus betekent dat beide mannen 100% homoseksueel zijn. Ik bedoel, IS ER ÜBERHAUPT OOK MAAR IEMAND DIE 100% HET EEN OF HET ANDER IS?! De ‘binaire seksualiteit’ verwart me en ik zal het eerlijk gezegd nooit begrijpen.

Nog een reden waarom ik denk dat het bestaan van de biseksuele man soms in twijfel wordt getrokken, is ons ernstige gebrek aan vertegenwoordiging op tv en in de media in het algemeen. PARDON, MAAR WAAR ZIJN WE? Opgroeiend in Australië was ook maar enige vorm van vertegenwoordiging – zo ver zou ik willen gaan – volledig afwezig.

Dit begint gelukkig te veranderen, gepaard gaand met een vertegenwoordiging van andere ‘queer’ identiteiten. Platforms zoals Netflix laten steeds meer diverse seksualiteiten en gender identiteiten zien in hun programmering. In de wereld van reality tv had bijvoorbeeld het meest recente seizoen van MTV’s ‘Are You The One’ 16 ‘seksueel vloeibare’ deelnemers die hun ‘perfect match’ probeerden te vinden in een huis zoals Big Brother. Vanzelfsprekend was ik best wel (lees: heel erg) geobsedeerd met de show, en verbaasd over hoe waanzinnig blij het me maakte om andere biseksuele mannen (en vrouwen en niet-binaire mensen) vertegenwoordigd op het scherm te zien op een genormaliseerde en niet-gestileerde manier.

Samenvattend, bestaan biseksuele mannen? Uhh… ja, duh. Worden we soms buitenspel gezet en voelen we ons daardoor onzichtbaar? Ook ja. Maar de dingen zijn aan het verbeteren. 


How does this story make you feel?

Follow us on Social Media

Talk about this Story

Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.

Subscribe to our Monthly Newsletter

Stay up to date with new stories on Correspondents of the World by subscribing to our monthly newsletter:

* indicates required

Hal Fulcher

Hal Fulcher

Hal Fulcher accidentally shoplifted this scarf moments before this photo was taken. Upon realizing his mistake, he was too embarrassed to reenter the shop and instead enjoyed its warmth for several weeks before losing it at a cafe in Venice. He is 30-years-old, studied a Master in International Studies on Media, Power, and Difference at Universitat Pompeu Fabra in Barcelona and is currently enjoying the Manchester music scene. 

Other Stories in Nederlands

> Netherlands
Twee Migraties in Vier Generaties: Heb Ik een Identiteitscrisis?

A story by Shakila Dhauntal

Ondanks de conflicten die twee migraties binnen vier generaties hebben veroorzaakt, heeft het voor mij persoonlijk niet tot een identiteitscrisis geleid, aangezien de voordelen van bicultureel zijn opwegen tegen de nadelen.

> Read More


> Netherlands
Vormt Nederlandse Tolerantie een Drempel voor de Volledige Acceptatie van Minderheden?

A story by Hugo Oms

Homoseksuele mannen hebben – op de mogelijkheid tot bloed doneren na – vrijwel dezelfde rechten als heteroseksuelen en zijn daarom formeel gezien geaccepteerd. Tegelijkertijd wijst mijn ervaring erop dat deze acceptatie in de praktijk van veel voorwaarden afhangt.

> Read More


> Netherlands
Black Lives Matter: Een Ervaring in de Trein

A story by Naomi Beijer

Ik word hier in Nederland als zwarte vrouw misschien niet vermoord om mijn huidskleur, maar dat betekent niet dat in Nederland geen racisme bestaat.

> Read More


Show all

Get involved

At Correspondents of the World, we want to contribute to a better understanding of one another in a world that seems to get smaller by the day - but somehow neglects to bring people closer together as well. We think that one of the most frequent reasons for misunderstanding and unnecessarily heated debates is that we don't really understand how each of us is affected differently by global issues.

Our aim is to change that with every personal story we share.

Share Your Story

Community Worldwide

Correspondents of the World is not just this website, but also a great community of people from all over the world. While face-to-face meetings are difficult at the moment, our Facebook Community Group is THE place to be to meet other people invested in Correspondents of the World. We are currently running a series of online-tea talks to get to know each other better.

Join Our Community

EXPLORE TOPIC Gender

> Belize
Gender-neutral Toilets – A Safe Space Taken Away?

A story by Robin Schaffer

In the moment you face discrimination, harassment, and assault based on your breasts and the vulnerability of your vagina, it's your body they are after.

> Read More

> Nepal
Gender-Based Untouchability

A story by Pabita Timilshina

If I had one wish, it would be for girls to be free, free to choose what they want to become, not to be dominated by men. Women to have their own voice without being ashamed of what society might think. Our place is not just in the kitchen or to have babies, we have our own lives. I wished for everyone to have the same rights.

> Read More

Or read it in br de it tr

> Australia
Bisexual Men: Do We Even Exist?

A story by Hal Fulcher

With so much recent acceptance of the idea of sexuality being a spectrum, the fact bisexual men even feel the need to defend our very existence seems very quaint in 2020.

> Read More

Or read it in br de it kr nl

> Netherlands
Does Dutch Tolerance Form a Barrier to the True Acceptance of Minorities?

A story by Hugo Oms

Gay men almost enjoy the same legal rights as heterosexuals and therefore are formally accepted. However, my personal experience has taught me that social acceptance of homosexuality is often dependent on numerous conditions.

> Read More

Or read it in de it kr nl tr

> Morocco
The Girl in the Skirt

A story by Hajar Lassiliya

You may wonder what is it like to be a woman who lives in a country that lacks security?

> Read More

Or read it in de it kr tr

> Germany
Growing up in a Straight World

A story by Luca Kraus

Retrospectively, it comes as no surprise. Everything around me gave me the impression that there was only one sexuality within society. From tv shows I watched to books I read, couples and families I knew, conversations with my friends, and things that we were taught in school.

> Read More

Or read it in de ru tr

Global Issues Through Local Eyes

We are Correspondents of the World, an online platform where people from all over the world share their personal stories in relation to global development. We try to collect stories from people of all ages and genders, people with different social and religious backgrounds and people with all kinds of political opinions in order to get a fuller picture of what is going on behind the big news.

Our Correspondents

At Correspondents of the World we invite everyone to share their own story. This means we don't have professional writers or skilled interviewers. We believe that this approach offers a whole new perspective on topics we normally only read about in the news - if at all. And in case you wondered: Everyone includes you as well. Do you have a story to share? Reach out to us and let us know!

Share Your Story

Our Community

Although we just started a few months ago, we already have a great community of people from all over the world. While face-to-face meetings are difficult at the moment, our Facebook Community Group is THE place to be to meet other people invested in Correspondents of the World. We are currently running a series of online-tea talks to get to know each other better.

Join Our Community

Vision

At Correspondents of the World, we want to contribute to a better understanding of one another in a world that seems to get smaller by the day - but somehow neglects to bring people closer together as well. We think that one of the most frequent reasons for misunderstanding and unnecessarily heated debates is that we don't really understand how each of us is affected differently by global issues.

Our aim is to change that with every personal story we share.

Topics

We believe in quality over quantity. To start off with, we collect personal stories that relate to our correspondents' experiences with five global topics:

Environment

Discussions about the environment often center on grim, impersonal figures. Among the numbers and warnings, it is easy to forget that all of these statistics actually also affect us - in very different ways. We believe that in order to understand the immensity of environmental topics and global climate change, we need the personal stories of our correspondents.

Gender

Gender is the assumption of a "normal". Unmet expectations of what is normal are a world-wide cause for violence. We hope that the stories of our correspondents will help us to better understand the effects of global developments related to gender and sexuality, and to reveal outdated concepts that have been reinforced for centuries.

Migration

Our correspondents write about migration because it is a deeply personal topic that is often dehumanized. People quickly become foreigners, refugees - a "they". But: we have always been migrating, and we always will. For millions of different reasons. By sharing personal stories about migration, we hope to re-humanize this global topic.

Liberation

We want to support the demand for justice by spotlighting the personal stories of people who seek liberation in all its different forms. Our correspondents share their individual experiences in creating equality. We hope that for some this will be an encouragement to continue their own struggle against inequality and oppression - and for some an encouragement to get involved.

Corona Virus

2020 is a year different from others before - not least because of the Corona pandemic. The worldwide spread of a highly contagious virus is something that affects all of us in very different ways. To get a better picture of how the pandemic's plethora of explicit and implicit consequences influences our everyday life, we share lockdown stories from correspondents all over the world.

Get Involved

We believe that every single personal story contributes to a better understanding of the complex world we live in - and the people we share it with. That includes yours! We would be really happy if you would like to share your story, too, and join our community.

Share Your Story

Growing Fast

Although we started just over a year ago, Correspondents of the World has a quickly growing community of correspondents - and a dedicated team of editors, translators and country managers.

52

Correspondents

63

Stories

38

Countries

127

Translations

Contact

Correspondents of the World is as much a community as an online platform. Please feel free to contact us for whatever reason!

Message Us

Message on WhatsApp

Call Us

Joost: +31 6 30273938